Loading...
ABC-ul somnului în siguranță 2018-07-21T11:06:23+00:00

Project Description

Deși SIDS nu poate fi prevenit pe deplin, puteți să reduceți semnificativ riscul sindromului dacă urmăriți sfaturile noastre pentru un somn în siguranță.

poziții de somn

A (ALONE) – SINGUR

 • Cel mai sigur loc de dormit pentru Bebelușul dvs. este în aceeași camera cu Dvs, dar NU în același pat!

Împărtășirea camerei cu bebelușul dvs. în primele șase luni poate să reducă riscul de SIDS cu jumătate.  Părinții pot apropia pătuțul bebelușului de patul lor ca să aibă un acces facil la bebeluș și în același timp pentru a reuși să evite să doarmă bebelușul în patul lor. Mai multe informații despre pericolele care se ascund în dormitul în același pat și cum le puteți evita, le puteți găsi în secțiunea „Dormit împreună”.

 • Bebelușul trebuie să doarmă SINGUR într-un pătuț GOL.

Lenjeria de pat care nu este prinsă bine, protecția pătuțului sau jucăriile măresc riscul de sufocare și accidentare.

 • Reduceți riscul de SUFOCARE

Folosirea păturicii, a cearșafurilor sau a așternuturilor în pătuțul copilului nu este recomandată datorită riscului foarte mare de sufocare. Experții și doctorii sunt de aceeași părere, că cel mai sigur mod de a dormi pentru bebeluș este într-un săculeț de dormit. Mai multe informații găsiți în secțiunea  „Așternuturi”.

 • Niciodată NU DORMIȚI cu bebelușul pe canapea sau fotoliu fiindcă astfel riscul de SIDS se mărește de 50 de ori.
 • NU dormiți ÎMPREUNĂ cu bebelușul, dacă Dvs. sau partenerul Dvs. ați consumat alcool sau sunteți fumător, luați droguri sau sunteți foarte obosiți, acești factori expun bebelușul la un risc ridicat de SIDS când doarme. Conform cercetărilor, riscul de SIDS când dormiți împreună cu sugarul este de șase ori mai mare la fumători decât la nefumători.

B (BACK) – PE SPATE

 • Bebelușii trebuie puși să doarmă pe SPATE și să îi lăsați să se joace pe burtică.
 • Așezați bebelușul mereu să doarmă pe spate – atât ziua cât și noaptea – fiindcă așa puteți să reduceți riscul de SIDS de șase ori în comparație cu somnul pe burtică. Mai multe informații puteți găsi în secțiunea „Poziții de somn”.
 • NU supraîncălziți/ încălziți prea tare bebelușul în timpul somnului.

Folosind grosimea adecvată a săculețului de dormit puteți să reduceți drastic riscul de supraîncălzire și învelire peste măsură, cât și riscul de îngheț. Cum să alegeți grosimea adecvată, mărimea și combinațiile de hăinuțe, puteți să afla la secțiunea „Așternuturi”.

 • Mențineți o TEMPERATURĂ rezonabilă în camera bebelușului.

Experții recomandă în dormitorul copilului să mențineți o temperatura între 18°С până la

20°- 21°С. Astfel , prin aceasta reduceți posibilitatea de supraîncălzire și reduce riscul sindromului morții subite la sugari. Mai multe informații găsiți în secțiunea „Temperatura”.

 • NU FUMAȚI în camera în care doarme bebelușul.

Țineți bebelușul într-un mediu fără fum atât în timpul sarcinii cât și după naștere – acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți  face pentru Bebelușul dvs. În jur de 60% dintre cazurile subite de moarte la sugari pot fi evitate dacă bebelușul nu este expus la fum în timpul sarcinii sau acasă. Mai multe informații găsiți în secțiunea „Țigări”.

 • Bebelușii trebuie puși pe diferite direcții ale pătuțului pentru a nu dormi pe aceeași parte a căpuțului.

De exemplu puneți bebelușul într-o zi să doarmă cu căpuțul spre partea dreaptă a pătuțului, iar în următoarea zi – spre partea stângă.

C (CRIB) – ÎN PĂTUȚUL BEBELUȘULUI

 • Bebelușul trebuie să doarmă doar în pătuț, care corespunde cu standardele de siguranța.
 • Salteaua lui trebuie să fie cu o suprafața TARE.
 • Pătuțul trebuie să fie GOL:

Fără perne și plapumi. Fără protecție de pătuț. Fără jucării. Fără lenjerie de pat care nu este sigur.

 • Evitați folosirea dispozitivelor de menținere într-o poza anume de somn – nu sunt dovezi ca acestea sunt de folos, iar în unele cazuri pot reprezenta un pericol de sufocare dacă bebeluși le mută.
 • Mai multe informații puteți găsi în secțiunea „Pătuțul și salteaua”.

Informația menționată mai sus este extrem de importantă pentru bebeluși, născuți prematur sau cu greutate mică la naștere, fiindcă sunt expuși la un risc mai mare de SIDS.