Loading...
Așternuturile 2018-07-24T09:48:59+00:00

Project Description

Așternuturile au un rol principal printre factorii care pot duce la supraîncălzirea bebelușului. Mai  întâi, așternuturile care sunt potrivite pentru noi adulții, în majoritatea cazurilor sunt prea groase pentru bebeluși. Nou-născuții nu au încă glande sudoripare complet dezvoltate și nu pot singuri să-și regleze temperatura corporală (așa cum pot adulții), prin urmare posibilitatea de supraîncălzire sub așternuturile groase din puf ale părinților este imensă.

așternuturi sigure pentru bebeluși

În realitate, spre mirarea multor părinți tineri, folosirea de așternuturi libere ca pături, cearșafuri sau așternuturi pentru copii nu este recomandată. Nu doar că nu este recomandată, ci toate publicațiile actuale despre acest subiect recomandă să nu folosiți deloc astfel de așternuturi. În prim plan, deoarece copilașul se poate supraîncălzi ușor cum deja am menționat și doi – fiindcă riscul de sufocare este foarte mare. Un bebeluș mic (chiar și un nou-născut) încă nu poate să se întoarcă pe burtică, dar este posibil ca mișcându-se în pătuț și făcând cu mânuțele să se învelească singur peste cap fără putința de a se dezveli singur după aceea, deoarece acesta nu poate să-și controleze mișcările. Din clipa în care bebelușul începe să „prindă” și să-și strângă pumnul, tragerea păturicii și învelirea peste cap devine un pericol real.

Folosiți săculeț de dormit

Experții și doctorii sunt de aceeași părere că cel mai sigur mod de somn pentru bebelușul dvs.este să doarmă în săculeț și de preferință  încă din primele zile.

Folosind mărimea și grosimea potrivite reduceți drastic pericolul de supraîncălzire și de învelire peste măsură, ca și, bineînțeles, pericolul de îngheț. Săculețul este potrivit nu doar pentru somnul de seară, dar și pentru somnul din timpul zilei.

Săculeții însă, la fel trebuie potriviți cu nevoile Bebelușului dvs.

Mărimea săculețului

Unul dintre criteriile importante pentru siguranță este mărimea potrivită a săculețului. Aceasta trebuie să fie potrivită cu înălțimea bebelușului. Este o greșeală serioasă să se cumpere o mărime mai mare cu scopul de a fi purtat mai mult timp. Problema principală cu mărimea mai mare este că copilul se poate „pierde” în el, care, la rândul său ascunde aceleași pericole ca și cu păturile.

De asemenea, un săculeț prea mare nu vine bine pe corpul copilului și duce la pierderea căldurii. Este important decolteul și deschizăturile pentru mânuțe să fie destul de mari ca să nu-l strângă pe copilaș și să-i fie comod, dar în aceași timp să nu le aibă prea mari.

În cazul săculeților tradiționali pentru bebeluși, de mare ajutor sunt cele două rânduri cu capse la umeri, deoarece permit să corectați mai bine mărimea pentru nevoile copilașului. Pentru nou-născuți sunt mai potriviți  săculeții la care se poate corecta mărimea la deschizăturile pentru mânuțe, din nou prin capse.

Grosimea săculețului

De mare importanță, în afară de mărimea potrivită, este și grosimea. Grosimea la săculeți se măsoară în tog, care defapt este unitatea de măsură a schimbului de căldură, iar cele mai răspândite unități sunt 2.5 tog, 1 tog și 0.5 tog. Este foarte important să știți ce tog săculeț cumpărați, fiindcă de această decizie contează și cu ce hainuțe o să combinați săculețul. În cazul în care nu sunteți siguri cu privire la grosimea săculețului dvs. (dacă nu este menționată în descrierea produsului), întrebați producătorul sau alegeți un săculeț cu tog specificat clar.

De fel cu cât mai mare este tog-ul cu atât mai gros este săculețul și este potrivit pentru temperatura scăzută. Majoritatea producătorilor de săculeți de dormit cu grosime specificată clar sunt de aceeași părere că săculeții de 2.5 tog sunt potriviți pentru folosire tot anul, mai ales în lunile friguroase, iar săculeții de 1 tog, sunt potriviți pentru lunile de tranziție și vară, fiindcă sunt mult mai subțiri. Țineți seama de temperatura camerei când alegeți săculețul.

O regulă de bază este să luați în considerare temperatura încăperii în care doarme bebelușul ci nu sezonul de afară. De exemplu dacă afară este vară și sunt peste 25 C, iar acasă folosiți aer condiționat și mențineți 21C, atunci cel mai potrivit săculeț pentru dvs. este cel cu 2.5 tog.

Informația, care au publicat-o pentru dvs. este cu scopul de a vă face o idee despre legătura între tog și temperatura camerei fiind orientativă. În funcție de producătorul săculețului sunt posibili și abateri.

Pentru siguranța copilașului, consultați-vă cu producătorul săculețului dvs.

Mereu verificați ceafa copilașului

Având în vedere combinațiile de temperatură ale camerei, grosimea săculețului și hăinuțele sunt recomandate, fiecare bebeluș este diferit și de aceea este foarte important periodic să verificați dacă nu-i este prea cald. Puneți mână pe burtica lui, atingeți gâtulețul în spate și dacă pielea lui este caldă sau părul puțin umed, înseamnă că copilașului îi este prea cald.

Tog                        Temperatura camerei

2,5 tog                                   18-22C

1 tog                                      22-25C

0.5 tog                                  25-28C

Cu ce hăinuțe să combinăm săculețul de dormit?

În funcție de grosimea săculețului și de temperatura camerei puteți să vă opriți la diferite combinații de hăinuțe. De exemplu, dacă temperatura camerei este de 21C puteți să alegeți săculețul cu grosimea de 2.5 tog și să-l combinați cu body cu mânecă lungă sau să alegeți un săculeț mai subțire (1 tog), dar să-l combinați cu un body cu mânecă lungă și să adăugați pijama. Graficul publicat pentru Dvs. are scopul de a vă orienta în alegerea unei combinații potrivite. Vă rugăm să vă consultați cu producătorul săculețului dvs. ca să fiți siguri că recomandările lui sunt identice cu ale noastre.

Source: https://angel-baby.eu/en/content/12-size-tog-guide

Mereu verificați ceafa copilașului

Având în vedere combinațiile de temperatură ale camerei, grosimea săculețului și hăinuțele sunt recomandate, fiecare bebeluș este diferit și de aceea este foarte important periodic să verificați dacă nu-i este prea cald. Puneți mână pe burtica lui, atingeți gâtulețul în spate și dacă pielea lui este caldă sau părul puțin umed, înseamnă că copilașului îi este prea cald.