Loading...
Ghid pentru produsele de bebeluși 2018-07-24T09:51:55+00:00

Project Description

Cum să alegem produse pentru un somn în siguranță? De ce are nevoie bebelușul dvs. pentru un somn mai sigur?

cum să alegem produse pentru un somn în siguranță?

În zilele noastre, părinții beneficiază de o mare varietate de produse și mărfuri pentru copii. Din păcate, alegerea mare poate duce la confuzie și incertitudine  atunci când se decide de ce defapt are nevoie bebelușul dvs. cât și la ce trebuie să acordați atenție ca parinți pentru a vă convinge că produsele care  le alegeți pentru bebelușul dvs. nu doar că n-o să mărească, dar ci o să şi contribuie la reducerea riscului sindromului morții subite la sugari (SIDS). Scopul nostru este de a vă ajuta în alegerea produselor și a mărfurilor, acordând atenție celor mai importante lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere înainte de a le cumpăra.

Produsele de bază de care bebelușul dvs. nou-născut va avea nevoie:

Pătuț sau coș, saltea, săculeț de dormit sau așternut, termometru pentru cameră, scăunel pentru mașină.

Produsele, pe care nu le recomandăm pentru Bebelușul dvs.:

Perne, așternuturi grele și groase (pături, plăpumi), protecție pentru pat, hamacuri, produse pentru poziționarea bebelușului în timpul somnului.

Cele mai importante întrebări pe care trebuie să le puneți:

Întâi: Acest produs respectă standardele europene de calitate?Multe dintre produsele pentru copii au standarde și cerințe specifice pe care trebuie să le şi îndeplinească. Acest lucru este de o importanță semnificativă pentru siguranța lor și cel mai frecvent aceasta e semnificativă la scaunele auto pentru copii, dar și la multe alte produse.

Doi: Produsul îndeplinește toate cerințele pentru un somn mai sigur? De exemplu, dacă este o saltea pentru patul unui copil, trebuie să verificați dacă este destul de tare. Este plată sau are o curbatură în mijloc? Este impermeabilă sau are o acoperire rezistentă la apă?

Trei: Оare produsul corespunde cu afirmațiile producătorului? De exemplu, dacă producătorul susține că cearșafurile pentru pătuleț sunt făcute din bumbac organic, ar trebuie să poată să dovedească. Mărfurile din bumbac organic prezintă garanţie și prin urmare producătorul trebuie să aibă certificatele corespunzătoare. Același lucru este valabil și pentru multe alte produse.

Cum identificăm faptele despre un produs și să le distingem de sloganurile de marketing ale producătorilor / magazinelor?

Am menționat deja existența anumitor standarde europene de calitate pentru unele produse. Atunci când un produs îndeplinește aceste standarde, înseamnă că a fost testat și respectă cerințele de calitate și siguranță și Dvs. vă puteți convinge că nu se va strica sau rupe după prima utilizare/spălare. Asigurați-vă că pe ambalajul produsului sau pe pagina web indică în mod clar că acesta respectă standardele din domeniu. Dacă nu sunteți sigur, contactați producătorul.

De asemenea, înainte de a cumpăra un produs, comparați caracteristicile lui cu cerințele și sfaturile pentru un somn mai sigur și pentru a vedea dacă le îndeplinește. Astfel puteți ușor să distingeți faptele de sloganele de marketing.

Care sunt afirmațiile care trebuie să le abordăm cu o doză de scepticism

 • Produsele, despre care se spune că ajută bebelușul să doarmă mai mult și mai adânc. Dacă sunteți obosiți și lipsiți de somn, cel mai probabil orice produs care vă promite că bebelușul dvs. va dormi mai mult și mai adânc, pare a fi o idee destul de bună. În realitate însă nu este deloc așa. Cât de adânc și cât timp doarme un bebeluș, răspunde și este normal pentru stadiul lui de dezvoltare. De exemplu, dacă bebelușul nu se trezește când i se face foame sau când ceva nu este în regulă (de exemplu dacă ceva îi acoperă fața)consecințele pot fi fatale. Această incapacitate de a se trezi ușor din somn este considerată a fi legată direct cu SIDS.
 • Afirmații pentru suprafețe de dormit „respirabile” și „termoreglabile”. Fără îndoială, unul dintre principalii factori de risc pentru SIDS este supraîncălzirea copilului. Prin urmare este logic să căutați suprafețe de dormit „respirabile”, dar întrebarea este în ce măsură ele defapt, ar putea duce la termoreglare. Cel mai sigur mod de a vă convinge că Bebelușului dvs. nu-i este prea cald, este să-l puneți să doarmă pe o saltea tare și plată, pe spate, îmbrăcat în hăinuțe și învelit cu așternuturi care sunt potrivite și în deplină concordanță cu temperatura camerei (care la rândul ei trebuie să fie între 18 și 22 de grade Celsius). Dacă urmăriți aceste recomandări, dacă suprafața pe care doarme bebelușul „respiră” sau „nu respiră” nu este așa de importantă cum este dacă aceasta este impermeabilă sau dacă are un strat impermeabil. Rezistența la apă poate opri dezvoltarea bacteriilor și poate reduce riscul de infecții, ceea ce, la rândul lor, poate crește riscul de SIDS.
 • Afirmațiile că produsul în sine este „mai sigur” pentru somnul bebelușului și reduce riscul de SIDS. Defapt nu există standarde care să cerceteze dacă un produs reduce sau mărește riscul de SIDS. Majoritatea standardelor sunt legate de manufacturarea produsului, de materialele care sunt folosite, dacă acestea sunt sigure, prezența sau lipsa de chimicale cât și siguranța la foc. De aceea vă sfătuim să fiți precauți cu privire la produse, care au afirmații similare. Pentru a reduce riscul de SIDS, mai degrabă alegeți produse care vă permit să urmăriți sfaturile și cerințele pentru un somn mai sigur. De exemplu, una dintre cerințele pentru un somn mai sigur este lipsa așternuturilor libere în pătuțul bebelușului, care ar putea să-i acopere fața și să-i îngreuneze respirația. Prin urmare, utilizând mărimea potrivită a săculețului de dormit pentru bebelușul dvs. excludeți posibilitatea bebelușului de a se trage în jos pe sub așternuturi. Din această logică, rezultă că produsele care vă ajută să urmați recomandările pentru un somn mai sigur ascund un risc mai mic decât cele care vă împiedică.
 • Afirmațiile, că produsul reduce riscul de plagiocefalie (sindromul capului turtit). Capul bebelușului este în mod natural moale și prin urmare atunci când se află pe o suprafață tare se poate „turti”,ceva ce poate îngrijora unii părinți. De obicei, n-ar trebui să aveți nevoie de un produs, pentru care se presupune că reduce sau previne riscul sindromului capului turtit, dar dacă vă faceți griji, consultați-vă cu medicul dvs. Dacă produsul este suficient de moale pentru a reuși real să reducă riscul sindromului capului turtit sau este destul de moale și pentru a provoca supraîncălzirea bebelușului, care la rândul ei crește riscul SIDS. Orice obiect moale în patul copilului poate crește riscul SIDS. Punând bebelușul pe burtică destul de mult timp când este treaz (și sub supravegherea dvs.), puteți evita complet sau să reduceți efectele sindromului capului turtit, fără a crește riscul de SIDS.

Pentru un somn mai sigur nu este nevoie să cumpărați o mulțime de produse sau să cheltuiți mulţi bani pe mărfuri scumpe. Dimpotrivă, cu cât mai puține obiecte inutile sunt în pătuțul copilașului dvs. cu atât somnul lui va fi mai sigur.

Iată produsele de bază de care dvs. și bebelușul dvs. veți avea nevoie în ceea ce privește somnul lui.

 • Pătuț și saltea

Este foarte important ca salteaua pe care doarme bebelușul dvs. să fie tare, complet plată și impermeabilă, fără părți mai moi mai ales în jurul capului. Este dovedit că saltelele moi măresc riscul SIDS. Una dintre principalele modalități prin care bebeluși se răcoresc (își reglează temperatură) este prin cap. Saltelele moi îngreunează bebelușii să emită căldură, deoarece capul se cufundă în ele și se opăresc, ceea ce duce ușor la supraîncălzire. Suprafața saltelei trebuie să fie suficient de tare încât atunci când bebelușul dvs. doarme pe ea, capul lui să nu se cufunde cu mai mult de câțiva milimetri.

Trei întrebări importante pe care trebuie să le puneți înainte de a cumpăra saltea pentru Bebelușul dvs.:

 1. Este tare?        2. Este plată?       3. Este impermeabilă?

Dacă ați ales o saltea la mână a doua în afară de lucrurile menționate mai sus, trebuie să vă convingeți că a fost pastrată într-un loc curat, uscat și aerisit.

 • Săculeț de dormit sau așternut

Săculeții de dormit pentru bebeluși sunt o variantă foarte bună deoarece pot preveni acoperirea întamplătoare a capului bebelușului dvs. cu un așternut liber. Puteți să alegeți între diferite grosimi pentru săculeț (măsurate în tog) potrivite cu temperatura camerei și sezonul în curs, pentru a vă convinge că nu-i este nici prea cald și nici prea rece. De asemenea puteți alege între diferite măsuri, în funcție de vârsta, înălțimea și greutatea bebelușului dvs. Este important ca săculețul de dormit să-i fie pe măsură/să-i vină bine în jurul mânuțelor și a gâtulețului, astfel încât capul bebelușului să nu poată aluneca în săculeț. Când folosiți săculeț de dormit, în conformitate cu nevoile bebelușului și temperatura camerei, atunci nu este necesar(chiar nu este recomandat) să-l înveliți suplimentar cu așternuturi sau pături. Păturile sunt bune ca o alternativă atunci când nu sunt prea groase și nu se creează pericolul de supraîncălzire a bebelușului. Dacă folosiți așternuturi, verificați dacă sunt prinse bine,deoarece cu cele libere există pericolul de a se ridica peste umeri. Puneți bebelușul în poziția „tablă-picior”(picioarele bebelușului trebuie să stea vizavi de tabla pătuţului), cu scopul de a evita alunecarea bebelușului și respectiv pericolul așternutuluide a-i acoperi fața și de a-i îngreuna respirația.

 • Termometru de cameră

Temperatura recomandată în camera în care doarme bebelușul este între 18 și 22C. Hăinuțele și așternuturile trebuie să fie în conformitate cu aceasta. Uneori este greu  ca părinţii singuri să estimeze dacă se menține temperatura optimă și din acest motiv termometrul de cameră poate fi foarte folositor pentru a vă asigura că bebelușului nu-i este nici prea cald și nici prea frig.

 • Scaun auto pentru bebeluși

Scaunul auto pentru bebeluși este de mare importanță pentru siguranța bebelușului dvs. în timpul călătoriei, dar bebelușii nu trebuie lăsați să doarmă mult timp în scaunul de mașină. Scaunele auto pentru bebeluși nu au o suprafață plată și din această cauză bebelușul este într-o poziție, în care bebelușul își poate apleca capul sau capul lui nu este în cea mai bună poziție de somn. Când călătoriți la distanțe mari, asigurați bebelușului pauze dese, în timpul căreia îl puteți scoate din scăunel și îl puteți pune pe spate pe o suprafață plată (măcar pentru câteva minute). Dacă este posibil, este bine ca un adult să stea lângă bebeluș pe bancheta din spate sau să folosiți oglinzi speciale pentru bebeluși pentru a-i supraveghea mereu.

 • Cărucior

Cel mai sigur mod de a adormi un bebe este pe o suprafață tare. Folosind coşulețul pentru nou-născuţi ca o parte din cărucior, verificați dacă salteaua lui nu este prea moale și capul bebelușului nu se cufundă în ea. Urmăriți aceleași sfaturi pentru siguranță,îndrumări care sunt valabile și pentru pătuțul bebelușului. Plimbându-se afară cu căruciorul, luați în considerare temperatura pentru alegerea potrivită a hăinuțelor și a așternuturilor/săculeților, așa ca bebelușului să nu-i fie nici prea cald şi nici prea rece.

Produse, pe care nu le recomandăm să le folosiți cel puțin în primele 6 luni (sau de preferință până la 1 an)

 • Hamac (leagăn din pânză) sau produse de somn similare cu un „cuib” folosite de părinți în loc de sau ca un adaos la saltea, reprezintă suprafețe de somn care sunt mai moi și ușor curbate, ceea ce duc la „cufundarea” bebelușului în acestea. Astfel bebelușul este înfășurat în produsul care împodobeşte poziția în hamac sau cuib. Lipsa aerului și lipsa circulației aerului în jurul bebelușului și mai ales în zona capului, ușor poate duce la supraîncălzire și respectiv la mărirea riscului de SIDS. Materialele moi și sucite la fel pot acoperi gurița și năsucul bebelușului, dacă sunt lipite de acestea. Este important să știți că deși că există standarde europene pentru saltelele de copii, nu există standarde și pentru produsele de tip „hamac” sau „cuib”.
 • Perne, pături groase și plăpumi pentru copii. Aceste produse sunt legate cu reducerea riscului SIDS și nu se recomandă pentru bebelușii sub 12 luni.
 • Protecție pentru pătuț. Protecția reprezintă un risc serios pentru bebeluși. Majoritatea accidentelor sunt produse din cauza încurcării bebelușilor în legăturile sau în stofele lor. Pericolul bebelușului de a-și lipi gura sau nasul în acestea în timpul somnului reprezintă un pericol imens de sufocare. Cu cât pătuțul bebelușului este mai gol (golit de produse inutile), cu atât este mai sigur.
 • Produse, care țin bebelușul într-o anumită poziție. Bebelușii nu trebuie să doarmă pe suprafețe care le limitează sau îi ține în aceeași poziție, indiferent dacă îi țin pe spate sau lateral. Imaginați-vă Dvs. să adormiți și să nu puteți să vă mișcați corpul nici măcar puțin, cât de incomod ar fi. Pentru unele produse se susține că ajută bebelușii de a se relaxa, tinându-i pe burtică. Însă este foarte riscant ca bebelușul să doarmă pe burtică, de aceea noi vă recomandăm să nu folosiți astfel de gen de produse.