Loading...
POZIȚII DE SOMN 2018-07-21T11:11:07+00:00

Project Description

Mereu puneți bebelușul să doarmă pe spate – atât pe timpul zilei cât și pe timpul nopții fiindcă riscul de SIDS este extrem de mare pentru bebelușii care sunt puși să doarmă pe burtică sau pe o parte.

poziții de somn

Dormitul bebelușului pe spate (cunoscută și ca poziție „pe spate”) în fiecare noapte este cea mai importantă măsură de siguranță pe care puteți să o inițiați pentru a fi siguri că bebelușul dvs. doarme în condiții optime de siguranță. Există dovezi certe din toată lumea care arată că dormitul bebelușului pe spate la începutul fiecărui somn sau ațipire (ziua și noaptea) reduc riscul sindromului morții subite la sugari (SIDS).

Lucruri importante de ținut minte

Mereu trebuie să puneți bebelușul să doarmă pe spate, iar nu pe burtică sau pe o parte (cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă să faceți acest lucru din motive medicale).

Dacă bebelușul se întoarce pe burtică trebuie să-l puneți din nou pe spate. Atunci când bebelușul dvs. poate să se întoarcă singur – pe spate și burtică – puteți să-l lăsați să-și găsească singur propria poziție comodă.

Importanța rutinei pentru scăderea riscului de SIDS: Cel mai bun mod să vă convingeți bebelușul dvs. să doarmă pe spate este să începeți să-l puneți să doarmă pe spate încă din prima zi și să continuați astfel să faceți ziua și noaptea. La fel este foarte important să devină o practică obișnuită pentru somn, fiindcă bebelușii care uneori dorm pe spate și uneori dorm pe față, sunt expuși riscului de moarte subită.

Întrebări frecvente

Bebelușul meu este născut prematur și a dormit decât pe față în spital, se poate să continue să doarmă pe față și acasă?

Unii bebeluși, care sunt născuți prematur și au petrecut timp în secția de neonatologie s-ar putea să fi dormit pe față din motive medicale. Nu uitați că bebelușii în secția de neonatologie sunt sub supraveghere continuă. Când bebelușul se întoarce acasă trebuie să doarmă pe spate. Pentru sugari s-ar putea să fie greu să se obișnuiască să doarmă într-o poziție, diferită de cea cu care sunt obișnuiți deja să doarmă așa că fiți insistenți și vorbiți cu pediatrul vostru, dacă aveți îngrijorări. Dormitul pe față trebuie să continue doar dacă sunt existente motive medicale sau urmăriți sfatul pediatrului.

Oare bebelușul care doarme pe spate este mai probabil să se sufoce din propria vomă?

Unii părinți își fac griji că dacă bebelușii dorm pe spate, ei sunt expuși unui risc mai mare de sufocare, în cazul în care vomită o parte din laptele mâncat/mâncarea. Această îngrijorare până în această clipă nu este confirmată de fapte medicale.

Mama mea mi-a zis că obișnuiam să dorm pe față când eram bebe și asta era practica atunci. De ce s-a schimbat acum?

Mulți părinți au dormit pe burtică când erau bebeluși fiindcă așa erau sfătuiți înainte de anul 1991. Cercetările științifice arată faptul că riscul de SIDS este foarte mare când sugarul este pus să doarmă pe față. Știm că la începutul anilor 90, mii de bebeluși din toată lumea au decedat subit și neașteptat în fiecare an. Motivul datorită căruia numărul cazurilor letale este mult mai mic, este noul regulament și recomandările pe care le urmăresc părinții, ca de exemplu dormitul pe spate.

Bebelușul meu iubește să doarmă pe burtică. Cum să-l întorc pe spate fără să-l trezesc?

Mulți părinți spun că bebelușul lor preferă să doarmă pe burtică. Dacă bebelușul are de ales puteți să alegeți și această variantă, dar din păcate asta nu este sigură! De aceea încurajăm toți părinții să-și pună bebelușii să doarmă pe spate încă din prima zi. Poate să fie greu să vă învățați bebelușul să doarmă pe spate – însă vă va fi mai ușor să-l puneți pe spate înainte să adoarmă în loc să așteptați să adoarmă în brațele dvs. de exemplu. Fiți insistenți, la urma urmei se va obișnui.

Este mai bine bebelușii cu reflux să doarmă pe față?

Toți bebelușii trebuie să doarmă pe spate, doar dacă Doctorul dvs. n-a recomandat altceva din motive medicale. Dacă bebelușul dvs. are reflux sau altă stare medicală, consultați-vă cu medicul dvs. cu privire la care ar fi cea mai bună soluție în acest caz. Nu trebuie să lăsați bebelușul să adoarmă pe față, decât dacă sunteți sfătuit de un medic specialist.

Oare perna anti-răsturnare va scădea riscul de SIDS?

Nu este nevoie să folosiți orice fel de dotare sau pături împăturite ca să vă țineți bebelușul într-un loc, în afară de cazurile când așa sunteți sfătuit de către un medic specialist. Este mult mai sigur pentru bebelușul dvs. ca să fie în pătuțul lor doar cu cearșafuri sau pături, iar nu cu alte obiecte suplimentare care ar putea fi trase pe fața lui sau să cauzeze un accident. Fiindcă bebelușii devin din ce în ce mai puternici, ei se învață să se miște și să se răstoarne.