Loading...
CE ESTE SIDS? 2018-07-21T11:03:28+00:00

Project Description

Sindromul morții subite la sugari (Sudden Infant Death Syndrome) este moartea bruscă și neașteptată a bebelușului, fără o cauză anume.

Moartea bruscă și neașteptată a sugarului se numește de către specialiști „moartea subită și inexplicabilă a unui copil” (SUDI – Sudden unexpected death in infancy) sau „moartea subită și neașteptată în copilărie” (SUDC – Sudden Unexpected Death in Childhood) dacă bebelușul are vârsta peste 12 luni. Moartea sugarului, care este neașteptată, uneori se numește și „moartea subită la nou-născuți”.

Unele cazuri de moarte subită și neașteptată pot fi explicate după autopsie, care de exemplu poate găsi o infecție neprevăzută sau tulburări metabolice. Cazurile letale care rămân inexplicabile după moarte, sunt de obicei înregistrate ca „sindrom al morții subite la sugari” (SIDS) sau SUDC la copii peste 12 luni. Uneori se folosesc și alți termeni ca „SUDI” sau „nedefinit”.

Deși SIDS este un eveniment rar, pericolul acestui sindrom nu trebuie să fie subestimat. Iată câțiva pași pe care puteți să îi urmați ca să reduceți riscul pentru Bebelușul dvs.

Care este cauza SIDS-ului?

Nu există un răspuns clar cu privire la cauza SIDS-ului. La mulți bebeluși aceasta semnifică combinația de factori care îi influențează în cea mai vulnerabilă etapă din dezvoltarea lor, care duce la moartea lor subită și neașteptată.

Cu toate acestea, puteți să reduceți considerabil factorii de risc pentru apariția SIDS-ului, urmând sfaturile pentru un somn mai sigur.

La ce vârstă bebelușii sunt expuși la riscul de SIDS? Când se reduce acest risc?

În jur de 89% dintre cazurile letale ale SIDS-ului se întâmplă când bebelușul are vârsta în jur de șase luni sau mai puțin.

Ca să scădeți riscul de SIDS pentru Bebelușul dvs. urmați sfaturile noastre care sunt bazate pe dovezi pentru un somn mai sigur – ca de exemplu bebelușul trebuie să doarmă pe spate pe un patuț curat sau într-un coș (fără lenjerie de pat care să stea liber) – în primele șase luni.

După această perioadă riscul este mai mic, dar cu toate acestea, SIDS încă reprezintă un risc, de aceea este recomandat să continuați cu rutina care ați stabilit-o cu timpul pentru un somn mai sigur.

Oare SIDS are simptome?

În prezent nu sunt date care să arate că sugarii care au murit din cauza SIDS-ului au avut simptome concrete.

Cu toate acestea, mulți cercetători din toată lumea sunt implicați în diverse proiecte științifice care au drept scop descoperirea cauzei pentru SIDS și toți factorii care ar putea presupune că sugarul este expus unui risc mai mare. Concluziile din astfel de cercetări îi pot ajuta pe doctori să determine cu precizie dacă sugarul este expus la pericolul SIDS sau nu. După aceea, lucrând strâns cu părinții sub forma școlilor de parenting, sfaturi, materiale informative și întâlniri, ei pot să contribuie sigur la diminuarea riscului pentru bebelușii lor.

De ce nu folosim termenul moarte în pătuț?

„Moarte în pătuț” este un termen, care se folosea des în trecut, ca să descrie moartea subită și neașteptată a copilului. În mare parte acest termen este înlocuit din cauza descrierii înșelătoare că moarte subită a unui copil se poate întâmpla numai dormind în pătuț, ceea ce noi știm că nu este adevărat.

Cât de des defapt se întâlnește SIDS?

SIDS se întâmplă relativ rar – în 2015 în Regatul Unit au decedat 214 sugari din cauza SIDS –ului, totuși există ca o problemă reală și periculoasă.  Spre fericire, există pași pe care puteți să îi urmăriți ca să reduceți riscul.

Se poate SIDS să fie evitat? Care sunt factorii cei mai riscanți?

Atâta timp cât SIDS nu poate fi evitat pe deplin, puteți să reduceți riscul apariției sindromului semnificativ dacă urmăriți sfaturile noastre pentru un somn mai sigur. Le puteți găsi în secția „ABC-ul somnului sigur”.

Îmi fac griji pentru riscul de SIDS la bebelușul meu! Cu cine pot să vorbesc?

Echipa noastră de sprijin este aici pentru a răspunde la întrebările Dvs. despre SIDS sau despre un somn mai sigur pentru bebeluși.

De asemenea puteți vorbi cu Moașa sau cu doctorul Dvs. dacă aveți întrebări sau îngrijorări.

Ce măsuri și ce pași se iau în Bulgaria pentru reducerea riscului de SIDS?

Fără îndoială, subiectul siguranței bebelușului în timpul somnului este foarte important și de aceea noi am creat inițiativa „Safe Baby Sleep”. Scopul ei este să popularizeze subiectul în Bulgaria și să contribuie real la reducerea cazurilor de SIDS prin introducerea unor măsuri și acțiuni concrete.